Vattna smart – information från miljögruppen

Vattna smart

Vattna rikligt när du vattnar. Då tränger vattnet ner på djupet där rötterna befinner sig. Att småskvätta fuktar bara markytan och lurar upp rötterna till ytan. Ett grunt rotsystem gör växterna mer torkkänsliga.

Bästa tiden att vattna är på morgonen. Då kan växterna tillgodogöra sig vattnet under dagen. På morgonen är det svalare och det blåser ofta mindre, vilket gör att inte så mycket vatten dunstar bort direkt. Kvällen är också en bra tid att vattna, utom i växthuset. Här är det nämligen viktigt att växternas bladverk hinner torka upp ordentligt före natten, annars gynnas svampsjukdomar i den fuktiga miljön.

Använd vattenspridaren med måtta. Mycket vatten från spridaren försvinner genom avdunstning och genom att det kommer på obrukade ytor. Med vattenkanna, droppslang eller rotvattnare hamnar vattnet precis där det behövs. Att vattna i en nedgrävd blomkruka eller petflaska nära plantorna ger en bra punktbevattning.

En jord med hög mullhalt är bra på att hålla kvar vatten. Marktäckning minskar avdunstningen. Att luckra jorden ytligt efter vattning eller regn minskar också avdunstningen.

Läs mer i Lätt om odling nr 29: https://kolonitradgardsforbundet.se/wp-content/uploads/2020/03/00-KTF_nr29_vatten.pdf

Senast uppdaterad: 2023-08-09