Måla miljövänligt – information från miljögruppen

Måla miljövänligt

1. Köp färg som håller länge.
Hög förbrukning ger hög klimatpåverkan. Därför bör du alltid välja färg av hög kvalité som håller länge. Ju längre färgen håller, desto färre gånger behöver du måla. I regel kan du tänka på att i dyrare produkter finns det bättre råvaror, mer utveckling och forskning.

2. Måla med miljömärkta färger.
Måla med miljömärkta färger. De innehåller generellt färre farliga ämnen.

3. Återanvänd verktygen.
Köp en pensel av bra kvalité och använd om och om igen. Har du målat ett lager och ska måla om några timmar eller nästa dag behöver du inte skölja ur penseln. Fyll penseln med färg och lägg den i en plastpåse som du stänger ordentligt för att strypa lufttillförseln. Då håller den sig mjuk och kan användas igen. I kylskåp håller den sig i flera dagar mjuk.

4. Rengör miljövänligt.
När du har målat klart rengör du verktygen noga så att de går att återanvända. Skrapa eller pensla bort så mycket färg som möjligt från penseln. Blötlägg penseln istället för att tvätta rent i rinnande vatten som åker direkt ner i avloppet. Vatten är en miljöresurs vi ska vara försiktiga med. Köp en penseltvätt, rengör borsten och häll över den använda penseltvätten i en behållare som du lämnar på miljöstationen. En del färghandlare har en särskild tvättanläggning för målarverktyg där tvättvattnet renas på rätt sätt. Använd den!

5. Släng inte färg i onödan.
Köp inte mer färg än du tror att du behöver för ditt projekt. Har du färgrester kvar kan du använda dem till en möbel eller ge bort till en granne eller vän. När du har gjort slut på en burk färg lämnar du den till en
miljöstation.

Folksam har testat och klassat färger under lång tid. Läs om resultatet i denna länk: https://nyhetsrum.folksam.se/sv/2018/05/08/bara-4-av-46utomhusfarger-far-godkant-i-folksams-fargtest/

Fördjupning: https://www.sverigesnatur.org/arkiv/miljovanliga-fargermoglar/

Senast uppdaterad 2023-07-04