Odling & miljö

Odlingsgrupp

Vi har en odlingsgrupp som anordnar aktiviteter och utflykter under odlingssäsongen. Håll utkik i din inkorg, och se kalendariet för mer info.

MILJÖDIPLOMERING

Mer information kommer inom kort! kolonitradgardsforbundet.se/miljodiplomering/

Kompostering

Trädgårdsavfall skall komposteras på den egna tomten. Det är inte tillåtet att lägga trädgårdsavfall utanför den egna tomten, med undantag för löv som får läggas på den gemensamma lövkomposten, och kvistar som får läggas på vår gemensamma rishög, bredvid lövkomposten. Alla kolonister uppmuntras dock att kompostera även detta på den egna tomten, då löven blir fin jord att använda i odlingarna. Använd kvistarna till att bygga kanter på dina planteringar, eller för att grunda odlingsbäddar, eller låt de ligga för att skapa bon för insekter.

Gemensam kompost

Det finns en gemensam lövkompost intill föreningshuset. Den vänds varje städdag, och där skall enbart läggas löv. Bredvid komposten finns en rishög för grenar. Den tas hand om av Stockholms stad.

Det är INTE tillåtet att lägga fallfrukt på den gemensamma komposten!

FÖR MILJÖINTRESSERADE ODLARE

Här hittar du länkar till information som kan vara användbar för dig som miljöintresserad trädgårdsodlare.

1. Lätt om odling, kunskapsbank.
Oavsett om du är erfaren odlare eller ej så kan du hitta kunskap i Koloniträdgårdsförbundets serie Lätt om odling, som bygger på förbundet samlade erfarenheter av odling. Texterna är skrivna av erfarna trädgårdsrådgivare och alla medlemmar i förbundet får en bunt Lätt om odling gratis. Faktablad finns också i föreningshuset. Uppdaterade utgåvor finns att ladda ner på Koloniträdgårdsförbundet hemsida:
https://kolonitradgardsforbundet.se/latt-om-odling-2/ eller sök bara på ”Lätt om odling”.

2. Vad är växtföljd till exempel? Och vad är vitsen med det? Läs mer på länken till Svensk Trädgård här nedan.
https://svensktradgard.se/tradgardsrad/hallbar-tradgard/odla-egen-mat/vaxelbruk-och-vaxtfoljd/

Fler faktablad från Svensk Trädgård hittar du på: https://svensktradgard.se/tradgardsrad/publikationer/faktabladen/

senast uppdaterad: 2023-08-09